Híres jövendőmondók

Kasszandra – akinek senki nem hitt.

Mindannyian ismerjük már Trója történetét, könyvekből, felfedezésekből, filmekből.

Ki is ebben a történetben Kasszandra? Priamosz trójai király és Hekabé lánya, akit hívtak Alexandrának is. A szépséges királylány előre megjósolta, hogy Heléné csak bajt hoz majd Trójára, és Paris Trója vesztét okozza, nem hittek neki, de mi is az ő története?

Csoda szép leány volt, de mondhatjuk, hogy rafinált is. Történt, hogy Apollónnak (a zene, a művészetek és a jóslás istene) meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt, amikor meglátta a csodás Kasszandrát. A lány látszólag hajlott is a frigyre, de előtte tévedhetetlen jóstehetséget kért Apollóntól. A lelkes és szerelmetes Apollón ez oda is adta számára, de amint megkapta, jött a svédcsavar – Kasszandra jól meggondolta magát kosarat adott Apollónnak. A feldühödött Apollón nem vette vissza tőle a jóslás és jövőbelátás képességét, hanem megátkozta azzal, hogy senki ne higgye el a jövőre vonatkozó jóslatait. Így is lett. Kár volt Apollónnal újat húzni.

A trójai háború során minden eseményt megjósolt, sírva kérte a trójaiakat, hogy ne hozzák be a falovat, mert a vesztüket okozza, senki nem hallgatott rá. A gyilkos görögök elől Athéné templomába menekült, mert tudta, hogy a görögök nagyon tisztelik az istennőt. Vesztére, Athéné soha nem bocsájtotta meg, hogy Paris nem neki adta a legszebb nőnek járó almát, így Kasszandrát a sorsára hagyta, akit később Agamemnón elrabolt. A visszaúton Mükéné felé megjósolta Agamemnón halálát, de hiába figyelmeztette, amikor partra ért megölték.

Az előre megjósolt igaz dolgokat, melyet senki nem hisz el a mai napig Kasszandra jóslatoknak nevezzük.