14. Róka

A Piatnik kártyán a róka egy téli tájon egyedül megy a zsákmány után, semmi nem mozdul nem tudni, hogy lesz e zsákmány vagy nem lesz. Megy az ösztönei után, enni akar bármi áron.

A Gilded kártyán egy őszi tájat látunk, ám itt a róka nincs egyedül. A kakas fellármázza a környéket, a róka menekülni kénytelen, de visszanéz felméri még egyszer a terepet, mert biztos benne, hogy vissza fog térni. A róka figyelmeztető lapként működik. Mindig valamilyen álságra, csalásra, manipulációra és becsapásra figyelmeztet. Szólaljanak meg a vészharangok a fejedben, vagy hallgass a figyelmeztető szóra (kakas) mert különben pórul jársz.

A róka nagy manipulátor, a képmutatás nagymestere az alattomosság és az árulás is a repertoárjában van. Mondhatnánk azt is, hogy a lap nem más, mint a csaló kártyája. Nincsenek gátlásai és boldogulása érdekében másokat felhasznál, becsap és már ott sincs.

De ne felejtsük el, hogy a legravaszabb és legtalpraesettebb állat is, találékony a becsapás nagymestere, nem könnyű ellenfél.