Cigány kártya

Kétségtelen, hogy a kedvenc kártyám. A cigány kártya eredetéről nem sokat tudni, de a nevében is benne van, hogy a cigányok hozták magukkal Indiából a vándorlásaik során, mint jóseszközt. Jóskártyaként úgy, hogy mindenki elérhesse az XVII században jelent meg. Amit én láttam legrégibb kártya az a Nagymamám kártya, aminek a kiadása ugyan pontosan nem behatárolható, de feltételezvén, hogy 15 éves kora körül jutott hozzá, és 1900-ban született cirka 106 éves kártya. Ennek fényképét már egy előző írásomban közzétettem.

Ez 32 lapos régi típusú úgynevezett vetőkártya. Ma is lehet kapni, de nagyon ritkán lehet hozzájutni.

Ma a 36 lapos cigány kártyával dolgozunk általában. Ebből kétfajta kapható jelenleg, a Piatnik féle kártya, ami nekem két méretben is megvan. Régebben még lehetett kisebb méretben is kapni, mostanában már nem láttam sehol. Nekem ez a kártya túl szalonkártya megjelenésű, egy darabig használtam, de jobban szeretem a „cigány-lányos” Gipsy Card kártyát, ami jobban hasonlít a régi típusú 32 lapos vetőkártyához. Ezt, ha szerencséd van vidéki piacokon lehet kapni kis méretben is, nekem volt be is gyűjtöttem párat belőle. A kis méretű kártyákat azért szeretem, mert jobban elfér a ridikülbe, kisebb helyet foglal.

Vannak új kezdeményezések az eredeti cigány kártya alapján rajzolt kártyák, melyekből van 42 lapos és 56 lapos is. Mindkét kártyát ismerem, de nekem túl sivár mindkét kártya.

A cigány kártya, ha jól kérdezel tőle minden kérdésre pontosan megadja a választ. Nem könnyű kártya mert a kérdésnek megfelelően a lapoknak sok féle jelentése lehet. Az sem mindegy milyen lapok jelennek meg egymás mellett. Nagyon sokféle lerakási mód létezik, de nincs kőbe vésve ennél a kártyánál sem semmi, ha van saját jól működő lerakásod azt kell használni.