Megbocsájtás III.

“Szabadítsd fel magad!”

A megbocsájtás folyamata révén mindenki békésebbnek és energikusabbnak érezheti magát. Mint amikor kidobáljuk a súlyokat a hőlégballon kosarából, hogy magasabbra emelkedhessünk. Az összegyűlt harag, félelem és sértettség halott súlyok, melyek lelassítanak bennünket, és elszívják az életerőnket. Mindannyiunkban lehetnek súlyok, amiket most rögtön kihajíthatunk a hőlégballonunk kosarából. Amikor megbocsájtunk a világnak, és benne önmagunknak, könnyebbé válunk, és rengeteg félelemtől szabadulunk meg.

Tudatosítsuk magunkban a megbocsájtással járó előnyöket.

A megbocsájtás nem egyenlő azzal, hogy kijelentjük: „vesztettem”, vagy „igazad volt én tévedtem”. Nem azt jelenti, hogy valakinek elnézzük valamilyen elhibázott cselekedetét. A megbocsájtás egyszerűen szellemünk felszabadításának egy módja, ami által határok nélküli lényekké válhatunk. A jutalom a békesség, az emelkedett energiaszint – és a megbocsájtás az ár. Számomra olyan ez, mint egy alku.

Állítsunk össze egy megbocsátási listát – Írjuk le minden egyes élő, vagy elhunyt ember nevét, aki valaha is irritált bennünket. A legtöbben három-négy oldalas listát állítanak össze, és hirtelen olyan emberek neve jut eszünkbe, akikre évek óta nem is gondoltak. Vannak, akik háziállatok neveit is leírják, és szinte mindenki belefoglalja saját nevét is a listába.


Engedjük el, bocsássunk meg – Egy olyan magányos helyiségben, ahol senki nem zavarhat meg, menjünk végig a listán nevenként. Minden egyes személyt jelenítsünk meg tudatunkban, és mondjuk neki a következőt: „Megbocsájtok neked, és elengedlek téged. Nincs bennem kibékíthetetlen harag. Megbocsájtásom teljes. Szabad vagyok, és te is szabad vagy”. A folyamat harminc percet, vagy annál többet igénybe vehet. Mégis fontos, hogy ne hagyjuk abba, míg teljes lista végére nem értünk.


Éjszakai oldások – Minden este lefekvés előtt, gondolatban tekintsünk át a napunkat: van valaki, akinek meg kell bocsájtanunk? Ahogy az arcunkat is megmossuk minden este, ugyanolyan fontos tudatunkat is megtisztítani éjszakánként, hogy ne halmozódjon fel bennünk sértettség és neheztelés.