A testbeszéd

Testbeszéded szinte mindent elmond rólad, még azt is, amit igyekszel eltitkolni.Leginkább azt, amit igyekszel eltitkolni, sőt kiderül, hogy valami titkolni valód van. Hogy ne kerülj kínos helyzetbe, nem árt megismerkedni a nem verbális kommunikáció területével. A határozott kézfogás, magabiztos és folyamatos szemkontaktus a bólogatás vagy a mosoly növelheti önbizalmad és szimpatikussá tehet.

A bemutatkozás egyik mozzanata a testi kontaktus, a kézfogás, a másik pedig a verbális kapcsolat. Ha valaki épphogy megérinti, a kezed, vagy csak tartja, hogy fogd meg és alig ér hozzád az a döglött hal effektusú kézfogás. Ennek ellenkezője az erős már-már kellemetlenül szorító, határozott kézfogás, esetleg kézrázás.

A kézfogás az ősidőkben arra szolgált, hogy üres tenyerünket megmutatva tudassuk a másikkal: nem rejtegetünk fegyvert, békés szándékkal közeledünk hozzá. Ezt az ősi üdvözlési szokást ma is rendszeresen használjuk találkozásnál és búcsúzásnál, de első bemutatkozáskor mindenképpen.

Az első, bemutatkozó kézfogás csak pár pillanatig tart, de annak ereje, illetve a kéz tapintása nagyban hozzájárul az első benyomások kialakításához. Vagyis óhatatlanul és gyakran tudat alatt kialakítunk magunkban egy képet a másikról, és ez a kép nem ritkán egy kapcsolat kimenetelét is meghatározza.